Posibile cauze ale durerilor de sani

Durerea de sani este cunoscuta in termeni medicali sub numele de mastalgie, este o afectiune frecvent intalnita in randul femeilor ce poate sa apara o singura data pe luna (in perioada ciclului menstrual), sau poate fi permanenta sau temporara (fara legatura cu perioada menstruatiei). Pentru ameliorarea simptomelor pot fi folosite anumite creme, iar printre cele eficiente se numara si Big Bust, cea care duce si la o usoara marire a sanilor.

Durerea ciclica (ce este simtita in perioada menstruatiei) nu necesita tratament, fiind normala in perioada respectiva. Durerea nonciclica apare de cele mai multe ori la femei de 40-50 de ani, la un singur san. Aceste dureri nonciclice necesita investigatii de specialitate care, de multe ori, nu vor putea explica durerile; drept urmare se considera ca sunt asociate de consumul cafelei (ori bauturilor care contin cofeinta – vezi Chocolite), a unei alimentatii defectuase sau de fumat. In cel mai sumbru scenariu durerile nonciclice pot fi cauzate de o tumora benigna sau maligna, ori o posibila infectie.

durere sani

Dar iata cele mai frecvente cauze:

  • Ciclul menstrual: durerile aparute la ambii sani inainte si in timpul ciclului menstrual afecteaza in general, femeile de 30-40 de ani. Desi creaza disconfort, aceste dureri nu implica afectiuni grave.
  • Menopauza: sunt femei care simt dureri de sani inainte de perioada de menopauza, iar altele continua sa le simta chiar si dupa instalarea menopauzei in cazul in care apeleaza la terapia de substitutie hormonala. De cele mai multe ori aceste dureri dispar odata cu sfarsitul menopauzei.
  • Sanii foarte mari: si sanii mari pot cauza dureri insotite frecvent de dureri de gat, umar si spate.
  • Fibroadenomul: este un nodul benign (necancerigen) care apare la un singur san.
  • Anticonceptionalele: pilulele pot provoca dureri de sani, fapt ce presupune schimbarea lor.
  • Mastoza chistica: presupune aparitia unor chisturi la unul dintre sani, sau chiar la ambii, inainte de perioada ciclului menstrual.
  • Mastita: aceasta infectie apare de cele mai multe ori la mamicile care alapteaza.

Ce trebuie sa retinem? Atunci cand apar durerile nonciclice se impune un consult de specialitate! Respectati cu strictete recomandarile medicului specialist! Cel putin o data pe luna autopalparea este obligatorie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *